אם אינך רואה מייל זה אנא לחץ כאן
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%93%D7%A8%2047%20%D7%A9%D7%91%D7%95%D7%A2%D7%95%D7%AA%202023.jpg
חג שבועות שמח לכולם

מידעון 47 מציג את עבודתם המגוונת של מתנדבים מישובים שונים: מתנדבת מבת ים, שמגוונת באמצעי הלמידה, כדי לגרום ליותר מוטיבציה אצל תלמידיה, מתנדב מרמלה, שמלמד צילום כאמצעי לחיזוק בטחונם העצמי של תלמידיו, מתנדבת מבאר שבע, שמנחה תלמידים בפרוייקט "הנואם הצעיר", ושורה של מתנדבים מטבעון, שאותם מציינת באופן אישי רכזת המתנדבים מטעם ביה"ס במקום ★ ההתיחסות האישית של הרכזת המביעה הערכה דרך מכתב שכתבה את תודת ביה"ס, מביאה אותנו גם להעלות כאן על נס את הערכתה של עיריית רמת גן למתנדביה בצורה של יום הנאה מיוחד ביוזמתה, באירגונה ובמימונה. ★ היות ועונת הטיולים ב"ידיד לחינוך" התחדשה, אנו מביאים כתבה על אחד מהטיולים הללו  ★ מתוך הנעשה בעמותה, יש כאן סקירה על סמינר הרכזים והפעילים בעמותה, שמטרתו להעשיר ולגוון את החומרים והנושאים המעסיקים את המתנדבים, כדי להעביר את הדברים לכם.  הנושא הפעם היה: חשיבה חיובית ★ באזור גומא נמשכת פעילות ח"ץ - חוקרים צעירים. הבאנו הפעם כתבה על מפגש מדענים "על הבר" עם תלמידים בקבוצות קטנות  ★ היות ואנו עוסקים בחינוך, עניין אותנו כפר הנוער עיינות (בו התקיימו לאחרונה חלק מפעילויות בעלי תפקידים בעמותה) על תלמידיו ואופן החינוך בו  ★ ולבסוף: משהו קצת אחר כדרכנו - על השכחה בגילאים שלנו.

כ
תובת המייל לשליחת עצות, רעיונות ושאלות וכן לשליחת צילומים: sprinzak@gmail.com
 
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A1%D7%9E%D7%99%D7%A0%D7%A8.jpg
לאחרונה התקיים, כמדי שנה, סמינר של סדנאות והרצאות ל - 45 רכזי ישובים ובעלי תפקידים מרכזיים ב"ידיד לחינוך". הנושא הפעם: חשיבה חיובית 
לאחרונה כמדי שנה, אחרי הפסקה ארוכה בתקופת הקורונה, נפגשו כל רכזות הישובים של "ידיד לחינוך" יחד עם מתנדבי תחומים ובעלי תפקידים מרכזיים בעמותה לסמינר בן יומיים בזיכרון יעקב. המפגש עסק בהעצמת המשתתפים ובתכנים המעסיקים את העמותה לשיפור תיפקודה ולשיפור עבודתם של המתנדבים.
הנושא המרכזי היה הפעם: חשיבה חיובית - ראייה והדגשה של ההיבטים החיוביים בכל דבר. בבסיס מיומנות זו באה לידי ביטוי ההנחה, שהאדם הוא תוצר של מחשבותיו. הוא חווה את המציאות מבעד למחשבותיו עליה. 
בין השאר, שמעו המשתתפים הרצאות ועברו סדנאות בנושא הליך תיקון מחשבות אוטומטיות שליליות ולא רציונליות. למשל: דובר על החשיבות שבשיחזור המחשבה הראשונית שהתלוותה לרגש המכאיב - זוהי מיומנות נלמדת.
כעת בא תור הטלת הספק במחשבה האוטומטית, כדי להפריך אותה ולהמירה במחשבה רציונלית. כתוצאה מכך פוחת הרגש המכאיב. גם כאן יש לתרגל ולהתאמן על הרגלי החשיבה החדשים.
המילים הן אלה שמבנות מציאות. באמצעותן אנו מתארים, איך אנו תופסים את עצמנו. מילים כמו: "אני מוכרח", "חייב", "אף פעם", הן מילים מגבילות, ויש גם מילים המביעות חוסר אונים כמו: "בלתי אפשרי". כל אלה עשויות להפוך לנבואה המגשימה את עצמה.
חשוב גם לא לקחת שום דבר באופן אישי, משום שזה הופך אותנו לטרף קל בידי מי שמנסה לפגוע בנו. הדבר גורם לנו לסבל מיותר. זכינו בחופש אישי לנהל את חיינו על פי רצוננו ולא בהתאם לדעותיהם של אחרים עלינו.
דאגות רבות שלנו - מקורן בהנחות שגויות. נוכל להרגיע את עצמנו, אם נטיל ספק בהנחות הללו.
ועוד משהו, אנו מניחים שאנו יודעים מה חשים אנשים אחרים, ופעמים רבות אנו מגיבים בצורה שגויה.
חשוב שנעשה את הדברים כמיטב יכולתנו, לא יותר מכך, כי אם ננסה לעשות יותר מדי, המחיר יהיה בהשקעת אנרגיה רבה שניתן היה לנצלה למטרות בונות. המשימה היא קשה ומורכבת, וצפויים גם כישלונות בדרך, אך חשוב להמשיך ליישם את ההסכמות הללו מתוך אמונה, שנוכל להפוך אותן להרגלים קבועים.
 
מדע על הבר עם מתנדבים מדענים ברחובות / הניה קמיר
עשרה מדענים ואנשי חינוך נכנסים ל"בר". נשמע כמו התחלה של בדיחה? זה רציני.
עשרה מתנדבים מומחים בתחומי מדע שונים מתפנים מעיסוקיהם, נכנסים ל"בר" ופוגשים תלמידי חטיבות ביניים מבתי ספר שונים במרכז הארץ. כל אחד מהם מתיישב ליד שולחן ואליו מצטרפים כעשרה תלמידים.
המטרה: שיחה על מדע בגובה העיניים. לא הרצאה ארוכה וכבדה, אלא שיחה: היכרות, שאלות ותשובות, חלומות, תוכניות לעתיד, שיחה מתגלגלת.
"מדע על הבר" כבר התקיים בבת ים, ברמלה וברחובות.
במחצית השנייה של חודש אפריל התקיימה פעילות כזאת באשכול הפיס "קציר" ברחובות.

ד"ר דוד קמיר מספר על הקבוצה שלו:
הנושא שעליו אני משוחח עם התלמידים הוא אבולוציה של האדם. היות והמפגש התקיים סמוך ליום הזיכרון לשואה, החלטתי לבחון את תורת הגזע שהייתה אחד הנדבכים החשובים בהשקפת העולם של גרמניה הנאצית, לאור ממצאים עכשוויים באבולוציה של האדם. הממצאים מצביעים כמובן על כך, שאין היררכיה בין טיפוסי אדם שונים ויש קושי רב בחלוקת בני אדם לגזעים. רציתי גם להדגיש את הסכנה בגיבוש תיאוריה אידיאולוגית פסאודו מדעית. בקבוצה אחת למשל, התלמידים היו קשובים, אך מיעטו להשתתף. בקבוצה אחרת בה שוחחתי על נושא זה, הייתה השתתפות ערה. כמנחה, שלמעשה משוחח עם התלמידים, אינני יכול לדעת מראש , כיצד תתפתח השיחה וזהו חלק מהיופי שבמפגשים אלה. לאחר כל שיחה אני בוחן את עצמי לאור התרשמותי ולאור משובים של התלמידים. 

https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%9C%20%D7%94%D7%91%D7%A8%203.jpg
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%9C%20%D7%94%D7%91%D7%A8%202.jpg
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%9C%20%D7%94%D7%91%D7%A8%201.jpg
 
לאחר 3 שנות הפסקה בשל הקורונה, התחדשה עונת הטיולים
ב"ידיד לחינוך" 

הנה אחד מהם - הטיול של מתנדבי הרצליה - יום של ציונות ואוירה טובה / רני רוגל
זה היה אחד מאותם טיולים מאורגנים – בארץ או בחו"ל, בהם כשיוצאים לדרך, מכירים את מי שמכירים, ובדרך חזרה הצחוקים והדיבורים מעידים על חברויות חדשות ואווירה של ביחד.
השכם בבוקר (יש כאלה שעבורם 7:15 זה אמצע הלילה) יצאה לדרך מהרצליה קבוצה של 35 מתנדבות ומתנדבי "ידיד לחינוך", חלקם עם בנות ובני זוג, לטיול באוטובוס של "תמר" (כך מיתוגו באותיות ענק) עם המדריך רן, וביוזמה, ארגון וקידום ההשתתפות על ידי חנה רבי – מנוע רב אנרגיה, שפועלת תחת התארים רכזת הרצליה ב"ידיד לחינוך" ומתנדבת בתחום השיווק – כנסי פרישה וארגוני גמלאים.
כותרת הטיול, הראשון אחרי שנות הקורונה, הייתה: "ציונות אז ועכשיו ונופים נפלאים בשפלת יהודה". היעדים ליום זה היו מוזיאון המשטרה בבית שמש, אחריו חאן שער הגיא, ואחרי ארוחת צהרים בחדר האוכל של קיבוץ גבעת ברנר – מרכז המבקרים של מכון ויצמן למדע ברחובות.
בעלון נכתב כי "את הטיול ילווה מורה דרך מוסמך, שישזור את הדרך בסיפורים מעניינים". המדריך שלנו, רן, אכן שזר. הטריק שנועד למנוע תלונות בסגנון "אבל לא שתינו קפה", היה עצירה בלטרון, שם יש מספר בתי קפה שהרוו אותנו.
אבל אנחנו באנו כדי לחוות ציונות....
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%A8%D7%A6%D7%9C%D7%99%D7%94%201.jpg
 
ועוד משהו בנושא סיורים

פעילות מיוחדת ברמת גן, ביוזמה ובמימון ראש העיר 

אם בטיולים וסיורים עסקינן, אי אפשר שלא להעלות על נס את יוזמתו של ראש העיר רמת גן, כרמל שאמה הכהן, לארגן ולממן יום של הנאה למתנדבי העיר, כהוקרה על פעילותם בבתי הספר למען התלמידים. היוזמה שילבה בידור וסיור, והחלה בהתכנסות בביה"ס לאמנויות הבמה "בית צבי" שבעיר, בו הציגו הסטודנטים מחווה לשירי יאיר רוזנבלום. מכאן הוסעו המתנדבים לסיור מודרך בפארק הלאומי כולל אתרים הסטוריים, ביקור בטבע של החווה החקלאית, שם התוודעו לשטח נרחב  בו שוהות חיות משק שעברו התעללות וכאן הן זוכות לשיקום. הסברים חדורי אהבה לחיות ניתנו ע"י מטפלים שרואים בעבודתם ייעוד. הסיור הסתיים בארוחת צהריים נדיבה בטעם ביתי משובח סביב שולחנות עגולים. 
 
   ★  המתנדבים שלנו    ★

רציתי לגוון באמצעי הלמידה / צביה טולדנו 
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///61f7bfc2f2e14c10be3653964daacb7d.jpg
...לפני חג הפסח הגעתי למפגש עם הצהרה: "בנות, היום נכתוב ביחד סיפור על חיינו. כל אחת תקבל דף עם כותרת ותספר על עצמה, וגם אני אספר על עצמי. בסוף תהיה לנו חוברת משותפת. אני אכרוך את הדפים, וזו תהיה מזכרת משנת הבת-מצווה שלכן".
חלקתי דף לארבעה חלקים (לא רציתי להעמיס עליהן בכתיבה) כל דף נשא כותרת:
1.על עצמי 2. על משפחתי. 3. התכונות שלי 4. התחביבים שלי. 5. החלומות שלי 6. הייתי רוצה... 7. לסיום....
הכתיבה נעשתה באמצעים הפשוטים ביותר שעמדו לרשותנו, אבל כמובן שזה לא העיקר. גם אני כתבתי ביחד איתן, ולסיום כתבתי מסר אישי לכל אחת מהן. כל אחת, כולל אותי, קראה מה שכתבה – היה ממש מרגש. הפעילות הייתה משחררת מאד, ויצרה המשכיות בפתיחות שלה.
יש לי קשר טוב עם המחנכת. היא סיפרה לי שרואים אצל הבנות פתיחות ומעורבות. השיא היה שלקראת טכס יום השואה הן הביעו רצון להשתתף, "דבר שמעולם לא קרה, ואני עם הכיתה הזו כבר שנתיים", כך אמרה המחנכת. כמובן שהיא בחרה בהן - אחת הופיעה בקטע קריאה והשנייה בקטע ריקוד .
הפתיחות הייתה גם בינינו.
 

למדנו על תחרות "הנואם הצעיר" מפיה של לאה חג'בי מבאר שבע  / יפה חכמון
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%9C%D7%90%D7%94%20%D7%97%D7%92%D7%91%D7%99%20%D7%95%D7%96%D7%95%D7%9B%D7%94.jpg
לאה קיבלה להנחייתה בפרוייקט התחרותי שניים עשר תלמידים מכתות ו' בבתי הספר היסודיים "עמית", "חמדת" ו"פסגות" במיתר.
בכל מפגש עבודה על הפרוייקט עסקה לאה בנושא אחר מתוך מגוון הנושאים הרלוונטיים. ההתחלה הייתה התייחסות למבנה הנאום – פתיח – גוף (התוכן) וסיום. על כל חלק שנלמד, קיבלו התלמידים משימה, שהיה עליהם להציג במפגש הבא, כשתפקידה של לאה כמנחה היה להאיר, להעיר ולהוסיף הסברים בהתאם למתבקש, וגם לפרגן. היו חזרות ותרגילים ככל שנדרש מכל חלק. לאה פתחה קבוצת ווטסאפ משותפת, בה שלחה תזכורות, עודדה והמשיכה להדריך גם באמצעות כלי זה. התלמידים למדו בין השאר סוג של הוראות בימתיות ועמידה מכובדת בפני קהל. הם עבדו על עמידה זקופה, איך לעורר ענין בקהל השומעים כמו שימוש בחוש הומור, ציטוטים המעוררים סקרנות, שימוש בניבים ומטאפורות המעשירים את הנאום ומעידים על שליטה בנושא המדובר. כשהתלמידים הגיעו לשלב בו היו כשירים לנאום, חילקה להם דף עם מגוון נושאים לבחירה... 

 

איילת לב, אשת הקשר עם המתנדבים בביה"ס "קריית עמל" בטבעון כותבת על ההערכה והתודה של צוות ביה"ס למתנדביו
ריגש אותנו לקרוא, כיצד מקדישה אשת הקשר של בית הספר תשומת לב ושורות אחדות לכל אחד ואחת מהמתנדבים, כשבראש הרשימה, רכזת המתנדבים של העמותה בטבעון, נעה רפאלי, "שבחן ובנועם הליכות מצליחה לנתב את המתנדבים להתנדבות משמעותית, להחדיר בהם תחושת שייכות ואהבת המקום"

וכך כותבת איילת, אשת הקשר:
בר למעלה מ-10 שנים מגיעים מתנדבי "ידיד לחינוך" לבית הספר שלנו.
במהלך שנה"ל תשפ"ג מגיעה אלינו קבוצה מובחרת של מתנדבים בהובלת נועה רפאלי, הרכזת היישובית של מתנדבי "ידיד לחינוך", על מנת להעניק מזמנם וממרצם, כל אחד יחיד ומיוחד באישיותו ומומחה בתחומו.
המתנדבים היקרים מעורבים ומשמעותיים בעשייה ובלמידה בכתות בהם הם משתלבים. הלווי האישי מהווה רשת בטחון ומרחב להתקדמות התלמידים, למי שצריך ולמי שזקוק למשענת ומילה טובה.
אין ספק שהמתנדבים של "ידיד לחינוך" הם מתנה לבית הספר. ועל כך הערכתנו ותודתנו".

אנו מביאים כאן את שמות המתנדבים. הכנסו למכתב במלואו וקראו מה נכתב על כל אחד מהם

רעיה לוי, אייל רוטברט, דליה שפיגל, חביבה סבג, רויטל לוין, מיכאל מרזר וחנה שלם.

 

גבריאל קיקו מלמד צילום בביה"ס בית צבי ברמלה  - לדבריו זוהי עוד דרך לחזק את ביטחונם העצמי של תלמידיו ואת חשיבות כבוד האדם / אילנה סולומון 
"האם תבואו אתי לשוק ברמלה?" במילים אלו פונה גבריאל לתלמידיו, כשחיוך נסוך על פניו ואור ניצת בעיניו. "נוכל לצלם שם דברים יפים. השוק אינו מקום המיועד רק לקניות. אתם רואים, איך מסודרים בו הפירות והירקות, והדבר מעיד על אופי האנשים. אתם יכולים לצלם את התקשורת בין המוכרים לבין הקונים, תוכלו להתבונן בפנים מעניינות וללמוד באמצעות שפת הגוף על רצונות בני האדם"...
גבריאל מוסיף: "בכל שיעור אני מנסה לעניינם במשהו חדש. אני לא קופא על השמרים, ומנסה ללמדם עוד ועוד מידיעותי ומנסיוני הרב. הם מבינים שהגעתי אליהם, כדי לברוא עימם משהו חדש בחייהם.
אני לא מתווכח איתם, אלא מקבל אותם כפי שהם. חשוב לי להיות בקשר חברי עימם. התייחסותי אליהם היא כאל שווה בין שווים. הם חשים באהבתי אליהם ומשיבים לי אהבה בכל מפגש ומפגש.
כשהם יושבים לאכול את ארוחת הצהריים, אני יושב לאכול איתם, טועם מעט מהסלט ובעיקר נמצא עימם ומשוחח איתם על זוויות הצילום בפרט ועל חינוך נאות בכלל."

https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A8%D7%9E%D7%9C%D7%94.jpg
 

הקַטָּרִים החדשים –להתבגר בכפר נוער / רחלי פוקס משקובסקי
כמה סדנאות ומפגשים של פעילי "ידיד לחינוך" בכפר הנוער עיינות - פיסת היסטוריה פסטורלית, גרמו לנו לרצות לדעת יותר על המקום
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%99%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%AA%20-%20%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%AA%20%D7%97%D7%A0%D7%99%D7%9B%D7%99%D7%9D.jpg
כל ילד יכול להתקבל לעיינות. במקום לומדים 350 תלמידים,   מהם 75 מחו"ל והם מ - 23 מדינות, כולל הודו. כולם במסגרת פרוייקט "נעלה" – הורים עולים בעקבות הילדים. ילדים אלה לומדים שנה במסגרת אולפן, ובהמשך עושים בחינות בגרות. ייחוד נוסף המשותף גם לכפרי נוער אחרים הוא מרחבי הלמידה הנוספים לכתה. הילדים לומדים גם מעבודתם בענפים השונים. החוויה הלימודית היא יותר נרחבת. אחת המגמות היא תזונה. הילדים לומדים חמש יחידות במטבח לימודי, הכולל מאפיה שמייצרת לחם לשימוש הכפר כולו. ענף מעניין נוסף הוא המסבנה בו מייצרים מוצרי קוסמטיקה שונים. בעבודה בענף זה משתתפים ילדים מבתי ספר לחינוך מיוחד, המגיעים מחוץ לכפר, ומטרת השיתוף היא להרגיל את ילדי הכפר לסייע לילדים שזקוקים לכך.
ישנם ילדים שעובדים במשק החי. אחדים מטפלים בסוסים מיניאטוריים. אלה משמשים כחיות מחמד, ואולם בעתיד ישנה אפשרות להכשיר אותם כסוסי נחייה לעיוורים. דבר זה כבר קורה בחוות בארה"ב. בימים אלה, נולדה שם סייחה חדשה. יש גם עדר של אייל נקוד (במבי בלשון העם). כל תלמיד מחוייב בשלוש שעות עבודה בשבוע. גם חדר האוכל נחשב לענף, ומופעל על ידי תלמידים. בסיור בכפר שנערך למתנדבי המטה של העמותה בעת ארוחת הצהריים, ניתן היה להתרשם מעבודתם המיומנת של הילדים בחדר האוכל...

 
 ★  משהו אחר   ★
מה קרה לזיכרון שלי? / נחום נוימן
                            
עשרים ושישה בפברואר 2023, בחוץ הכל לבן ופסטורלי, שלג יורד ללא הפוגה מאתמול בערב, הטמפרטורה מקפיאה ועומדת על מינוס 4 מעלות צלסיוס, המקום עיירת הנופש גרמיש פרטרקישן על גבול גרמניה אוסטריה.
אשתי ואני ישבנו לארוחת הערב במסעדה מקומית. אשתי הזמינה גבינת עיזים עם תרד ואני מנת דג. לאחר מספר דקות התרשמתי שאשתי אינה נהנית מהמנה שהזמינה והצעתי להתחלף איתה, אך היא אמרה שאינה מעונינת בדג. ניסיתי להזכר בשם הדג ולא עלה בידי, הגם שמדובר בדג נפוץ מאד. שאלתי את אשתי, איך קוראים לדג וגם היא לא זכרה, וכך ניסיתי במשך מספר דקות להעלות מיני הקשרים כגון: זה הדג שעולה במעלה הנהרות והדובים אורבים ותופסים, או זה הדג שאכלנו בשבת אצל המחותנים ..ונדה ...רק לאחר דקות ארוכות נזכרתי: "סלמון".
אילו זה היה אירוע חד פעמי של זיכרון שבוגד, לא היתי מתיישב לכתוב על כך ועוד להטריד אתכם, ידידי, בעניין. אך מאחר וזה אינו חד פעמי וזו תופעה שמטרידה לא רק אותי, אלא עוד כמה מחברי ראוי שנעסוק בכך מעט...
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A0%D7%97%D7%95%D7%9D.jpg
                               נחום נוימן בסלפי - מנסה להזכר
 
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%99%D7%92%D7%95%D7%9C%20%D7%9C%D7%98%D7%95%D7%91%D7%94%20%D7%97%D7%AA%D7%95%D7%9A%20%D7%9E%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94.jpg
 
 

כתבות ומאמרים נוספים - באתר "ידיד לחינוך": http://www.yadidla.org.il/
הפקה ועריכה: ריקה שפרינצק, ראש צוות תקשורת
כותרת עליונה (header) : ירמי לז'ה 
מתפעלי אתר "ידיד לחינוך": יורם לשם ודב שורש
כל הכותבים, היוצרים והמשתתפים במידעון הם מתנדבי "ידיד לחינוך"

הודעה זו נשלחה ל- על ידי office@yadidla.org.il
על מנת להסיר עצמך מרשימת תפוצה זו לחץ כאן
גם דיוור זה נשלח על ידי פולסים
Preview Campaign