אם אינך רואה מייל זה אנא לחץ כאן
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%9F%2044%20%D7%97%D7%95%D7%A8%D7%A3.jpg
אנו פותחים את מידעון 44 בדברים לזיכרו של פרופסור דוד הרמן, חבר הועד המנהל של העמותה מראשיתה, שהיה איש חינוך בכל רמ"ח אבריו ואשר קצרה היריעה מלמנות את עשייתו הרבה בתחום. כולנו אבלים על מותו.
בהמשך נספר על עבודתו של צוות התקשורת, זה שמפרי עטו אתם קוראים בכל חודש ושמביא לכם בכל פעם תאורים על הנעשה בעמותה ובתחום החינוך בכלל, כשהם מלווים בציורים, גרפיקה וצילומים  ★ תקראו גם על 3 מתנדבים, האחד מרמת גן, השני מרשל"צ והשלישי מבאר שבע - כל אחד מיוחד בתחומו  ★ ברמת הישובים, הבאנו את סיפורה של טבעון כ"קבוצה צפונית חרוצה", ואת ספור תרומתה של קבוצת מתנדבים גימלאי התעשייה האוירית מפתח תקוה בחודש החלל יש כאן גם כתבה שאינה עוסקת ב"ידיד לחינוך", אך עוסקת בחינוך - קבוצת כדורגל של ילדים כמראה לחיים  ★ וכמנהגינו בתקופה האחרונה, תמונות של חפצים ומזכרות נוסטלגיים של מתנדבים.

כ
תובת המייל לשליחת עצות, רעיונות ושאלות לצוות ההדרכה וכן לשליחת צילומים: sprinzak@gmail.com
 

לזיכרו של פרופסור דוד הרמן
שנפטר השבוע. היה חבר הועד המנהל של "ידיד לחינוך", ליווה את העמותה מראשית ימיה 

https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%93%D7%95%D7%93%20%D7%94%D7%A8%D7%9E%D7%9F%20%D7%9E%D7%A9%D7%95%D7%A4%D7%A5.jpg
וכך כותבת לאה רוזנברג, יו"ר הועד המנהל של "ידיד לחינוך" על דוד
מעולם לא ראיתי את דוד מרכיב משקפיים, 
אבל הייתה לו זכוכית מגדלת אנושית לכל נושא ועניין.
היו לו משקפי ראייה מרחוק לחזון, ומשקפי קריאה לתכנון וביצוע, משקפיים ורודות לנחם ולהשיב רוח רעננה בשעות של תיסכול ואובדן, משקפיים צלולות כדי להבחין בבירור ובנחישות בין הטוב לבין הרע, לא בערך ולא כאילו, אלא חד משמעי וברור.
והיו לו משקפי אהבה לבני אדם בכלל ולמעשה החינוך בפרט.
רוחב הראיה והמעורבות של דוד לא סינוורו אותו מלראות את הפרטים הקטנים והחשובים.
הפעם האחרונה שדיברתי אתו היתה, כשצלצל אלי מהמחלקה לטיפול נמרץ, כדי להרגיע בקשר לתקציב וכדי לספר שהוא יוזם פגישה בזום עם נציגי קרן גוטסמן, כדי שיכירו אותי ואת אורי המנכ״ל .
נפרדנו בהבטחה שלו, שאין לי מה לדאוג ויהיה בסדר.
והפעם הסדר הזה השתבש עד צער וכאב.

"בעתיד לא ניתן יהיה להקים ולנהל בית ספר מבלי שיהיו בו גם אנשים מבוגרים בעלי ניסיון
מגוון, אנשים בקריירות שניות ושלישיות, שגם חושבים אחרת"

מתוך ראיון שנערך עם דוד הרמן במרץ 2020. מראיין נחום נוימן מצוות התקשורת
"כל חיי עסקתי ועדיין עוסק בחינוך בהיבטיו השונים", אמר לנו דוד הרמן בראיון שקיימנו איתו. לשאלתו של נוימן, דוד מספר על עשייתו העניפה בתחום החינוך, ואומר בין השאר:
"כל מי שקשור לחינוך בבית הספר, הוא דמות שמשתלבת והופכת להיות חלק מהסביבה, וברגע שמתחיל להיווצר קשר עם הילדים, מה שאנחנו מקרינים, הופך להיות אחד הדברים המשפיעים על הילד.
אנחנו צריכים לתת דוגמא אישית במה שאנחנו אומרים ובמה שאנחנו עושים. לא החינוך במלל הוא החשוב, אלא תגובותינו ומעשינו, וכך כמובן, גם בנושא הסובלנות כלפי מי שאינם כמונו...".
אני רואה, שבעתיד העמותה ופעילותה לא תהווה תוספת למערכת החינוך, אלא חלק אינטגרלי שלה. עתיד בו לא ניתן יהיה להקים ולנהל בית ספר מבלי שיהיו בו גם אנשים מבוגרים יותר, נשים וגברים מתחומים שונים ובעלי ניסיון מגוון, אנשים בקריירות שניות ושלישיות, שגם חושבים אחרת, אנשים שייסיעו לשינוי הפרדיגמה ושיטת החשיבה..."
 
 
 מדור צילומי המתנדבים

חפצים ומזכרות נוסטלגיים מפעם
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%A8%D7%94%202.jpg
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A7%D7%95%D7%A4%D7%A1%D7%901.jpg
שושנה רשף: זוהי קופסת התפירה שלי מפעם, בתקופה ששום דבר לא נזרק והיה צורך לתקן, לתפור ולהטליא. כאן אוכסנו הכלים והאביזרים ששימשו לכל מלאכות התפירה הביתית, מקיצור שמלה ועד תיקון של גרבים. הקופסא מצולמת בשני מצבים, האחד כשהיא סגורה ועל המכסה שלה חריטה וצביעה של עיטור בעבודת יד, והשני, כשהיא פתוחה ובה כמה קומות ותאים לכלי התפירה השונים: מחטים, סיכות, כפתורים, רוכסנים, חוטי תפירה ועוד.
 
מחפשים לעורר עניין, משתדלים לשקף את שפע הפעילויות ולגוון 

על צוות התקשורת של "ידיד לחינוך", על המידעונים והאתר/ דורון סוסליק
"מידעון טוב צריך בראש וראשונה לעדכן את הקורא בנעשה בעמותה ובין חבריה. אבל באותה מידה הוא צריך להיות מעניין, מסקרן, מגוון, כתוב היטב, עשיר בתמונות וסרטונים, עם קישורים לכתבות המלאות, שכן במידעון עצמו מופיע רק חלק מכל כתבה. האפשרות לתת לקורא לבחור אם ירצה לקרוא רק את עיקר הכתבה, או שסקרנותו תתעורר והוא ירצה לקרוא אותה במלואה, היא כמובן מיתרונותיה של תקשורת מקוונת" - כך ריקה שפרינצק, ראש צוות התקשורת שלנו.
קבוצת התקשורת שהוקמה בעמותה היא הטרוגנית ומורכבת מאנשים מחוייבים, אוהבי כתיבה, ובה אנשי חינוך לשעבר, מהנדסים שפרשו מהתעשיות השונות ותחומים נוספים אחרים.
הצוות שומר על קשר הדוק ונפגש מעת לעת ללימוד ולעידכונים. במפגשים הללו מרעננים ידע בתחומים שונים של הכתיבה, מתייחסים ולומדים מכתבות של חברים, ומתעדכנים בנעשה בעמותה.
חלק בלתי נפרד הן השיחות העוסקות בהיבטים אקטואליים של התקשורת. לעיתים מעלים לדיון גם נושאים כללים מתחום החינוך...

https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///d7d9fc749c74479489238e339b475286.jpg
 
טבעון - סיפורה של קבוצה צפונית חרוצה בעמותת "ידיד לחינוך" / רון כספי

קבוצת המתנדבים הגדולה בעמותה ביחס למספר תושבי היישוב
נעה רפאלי, רכזת "ידיד לחינוך" בקריית טבעון הגיעה לצפון בעקבות שני בנים שגרים בישוב. עם היסטוריה ארוכה של עבודה במשרד החינוך, ניהול בי"ס, עבודה במרכז לטכנולוגיה חינוכית, אימון מנהלי בתי ספר והכנת תכניות חומש, היא לא תרשה לעצמה לשבת בבית ולראות מנגד את בתי הספר, שאליהם הולכים נכדיה. היא הרגישה תשוקה להיכנס ולהשפיע, והיא עשתה זאת. היום, לאחר 13 שנות פעילות ב"ידיד לחינוך", הפכה הקבוצה הטבעונית לגדולה ביותר בעמותה במספר המתנדבים ביחס לגודל היישוב. 55 מתנדבים בישוב של 17,000 תושבים.
המתנדבים המסורים משתלבים בלימודי מדעים, מתמטיקה, אנגלית, כתות טיפוליות וחווה חקלאית לימודית. המתנדבים פעילים בחטיבה העליונה (פעילות שהחלה השנה), חטיבת הביניים, שלושה בתי ספר יסודיים רגילים ובית ספר יסודי אחד, המשלב חילוניים ודתיים.
גידול מהיר במספר המתנדבים
ההתחלה הייתה ב- 2009  במפגש עם מחלקת החינוך במועצה המקומית, כדי לקבל רשות להיכנס לבית ספר יסודי אחד. נעה גייסה חמש מתנדבות. באותן שנים רק נשים הסכימו להיכנס לבית ספר יסודי.
הסניף היישובי של העמותה התפתח מהר. כשהתחילו להבין מה ערכם של מתנדבי "ידיד לחינוך", גיוס מתנדבים והוספת בתי ספר, היו משימות קלות ונחשקות יותר. כשרמי רפאלי, בעלה של נעה, פרש לגמלאות, הוא גויס מיד מבלי לשאול את דעתו, להתחיל להיכנס לחטיבת הביניים. זאת הייתה הכניסה הראשונה לחט"ב של "ידיד לחינוך" בכל הארץ, שכן העמותה הוקמה כדי להפעיל מתנדבים בבתי ספר יסודיים. היום פועלים בטבעון 16 מתנדבים בחטיבת הביניים...
לכתבה המלאה

 

"כבוד השופט, יש לנו 3 עדים" - משפט מבויים בביה"ס אביגור ברמת גן בניצוחו של המתנדב עזרא בן דוד
המטרה: עוד כלי להתמודדות בחיי היומיום
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%96%D7%A8%D7%90%20%D7%91%D7%9F%20%D7%93%D7%95%D7%93%20%D7%95%D7%94%D7%A9%D7%95%D7%A4%D7%98.jpg

"...מרשי ניאות לבקשה של מר צור, כדי לעזור לו להתכונן למבחן, והסכים לתת לו את הספר למשך שבוע. מרשי הביא לו את הספר למחרת אותו היום, ומאז לא החזיר אותו הנתבע למרות בקשות מצד מרשי, שהרי גם הוא היה צריך להתכונן למבחן.
הנתבע, מר צור, השיב בכל אחת מהפניות, שאין לו את הספר. כתוצאה מכך, כבוד בית המשפט, למרשי לא הייתה אפשרות להתכונן היטב למבחן ולכן קבל ציון נמוך..."
זהו חלק מציטוט מדויק של כתב התביעה במשפט המבויים שהתנהל בביה"ס "אביגור" ברמת גן. מתנדב "ידיד לחינוך", עזרא בן דוד הוא היוזם, המפיק, האחראי והמנצח על המלאכה באירוע הזה, שבו נטלו חלק תלמידי כתה ז3 ונכחו בו כל תלמידי השכבה, מחנכת הכתה, מנהלת ביה"ס ומורים.
עזרא אומר, כי מטרת האירוע היא להעניק לתלמידים כבר עכשיו כלים נוספים להתמודדות עם חיי היומיום בנוסף לארגז הכלים שמעניק להם ביה"ס, לתת להם ביטחון עצמי לתבוע את מה שמגיע להם, בתנאי שיש להם הוכחות והם יודעים להוכיח אותן. על סמך הוכחות אלה יוכל בית המשפט לפסוק. תביעות עדיין לא נועדו לגילאים אלה, הוא מוסיף, אבל עליהם לדעת, שכל מה שנלקח שלא בצדק, אפשר להחזיר, וכל נזק שנגרם, אפשר לתבוע.
זהו, כמובן, רק כלי אחד מבין כל הכלים שבאמצעותם צריך להכין אנשים צעירים לחיים. 

https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%98.jpg
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%95%D7%93%20%D7%A7%D7%94%D7%9C%20%D7%91%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%98.jpg
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%95%D7%93%20%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%98%202.jpg
חקירת העדים במשפט. באמצע: תלמידי השכבה מקשיבים בעניין
 
מתנדבים גימלאי התעשיה האווירית מפתח תקוה נוטלים חלק בשבוע החלל וגם יותר מכך
בחודש פברואר - חודש החלל, הוזמנו מתנדבים מ"ידיד לחינוך"  ע"י שלום בן עטר, רכז המדעים בחט"ב בביה"ס "שמיר", לסייע כצוות שיפוט באירוע הסיום בתחרות יצירת סרטונים קצרים בנושא תחנת החלל הבינלאומית.
מספר עזרא מגד, רכז המתנדבים בעמותה: "גייסתי עוד שלושה חברים מתנדבים, שהם גימלאי התעשייה האווירית, שעסקו בעבר בתעשיית החלל. יחד איתי היו אלכס קצ'קו הוותיק, שהיה בעברו סגן מנהל מפעל חלל ומתנדב וותיק מעל שלוש עשרה שנה ב'ידיד לחינוך', מאיר קנטור, מהנדס איכות שגם הוא אחד המתנדבים הוותיקים בעמותה, ויעקב בלומנטל איש התעשייה האווירית ומתנדב וותיק, המלמד חדשנות בעמותה במספר בתי ספר.
התחרות התקיימה במסגרת לימודי חלל, ואירוע הסיום התקיים באודיטוריום של ביה"ס בהשתתפות הורים, בני משפחה, ואנשים מהקהילה.
כל חמישה תלמידים הציגו את הסרטון שהכינו בנושא שבחרו, ומייד אחר כך הוצגו עשרה סרטונים שהגיעו לגמר.
הקהל הצביע באמצעות אפליקציה. משקל הצבעת הקהל היווה ארבעים אחוז מהקולות, ולנו ארבעת השופטים ניתן משקל של שישים אחוז.
שניים מהמתנדבים שנטלו חלק באירוע הגמר, העבירו גם הרצאות לתלמידים. יעקב בלומנטל דבר על חדשנות וטכנולוגייה, על הרובוטיקה המשתלטת על חיינו מחד ועל האופן שאנו יכולים להיעזר בה מאידך.
אני, עזרא מגד, הרציתי לכתה המדעית בחט"ב 'בן צבי' על מערכות חלל – מהו חלל, איך מגיעים אליו, מהם לווינים, מה השימושים בהם, היכן נמצא כדור הארץ ביחס לכוכבים אחרים ועוד".

https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%91%D7%AA%D7%97%D7%A8%D7%95%D7%AA%20%D7%94%D7%A1%D7%A8%D7%98%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D.jpg
בארוע הסיום בתחרות
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%A8%D7%A6%D7%90%D7%94%20%D7%97%D7%9C%D7%9C%20%D7%99%D7%A2%D7%A7%D7%91.jpg
יעקב בלומנטל - על חדשנות וטכנולוגיה
 
אריק כהן מרשל"צ כותב לנו: "באתי מרקע קשוח משהו, שלא בדיוק
משתלב עם חינוך ילדים קטנים"
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%9E%D7%A9%D7%97%D7%A7%D7%99%D7%9F%20%D7%A9%D7%97%D7%9E%D7%98.jpg
הגעתי למקום (ביה"ס "אלונים") בחדווה גדולה, מתוך אמונה שיש בידי לסייע ולתרום לתלמידים בו מניסיוני האישי, אף שאין ברשותי תעודת הוראה ולא לימדתי מעולם ילדים בגילאי בית ספר יסודי. היה לי ברור לחלוטין, שאני יכול לטעת בהם את האמונה ביכולתם, לתת להם כתף חמה להישען עליה בעת הצורך, לב חם ופתוח, ואוזן קשבת.
אודה ולא אבוש, פחדתי שלא אמצא את הדרך למסילות ליבם הרך, ואכשל בשליחות שנטלתי על עצמי.
באתי מרקע קשוח משהו...שלא בדיוק משתלב עם חינוך ילדים קטנים. במשך 24 שנים פיקדתי על לוחמים בשגרה ובשלוש מלחמות, כעת נדרשתי לעשות התאמות לא פשוטות, וללמד ילדים רכים וקטנים מכיתה א' עד כיתה ו' - עניין לא פשוט כלל ועיקר!
חלק מהתלמידים אותם התחלתי ללמד באופן אישי את הקריאה וההגייה הנכונה, הבנת הנקרא, משלים ופתגמים, גיאורפיה של א"י, ופתרון נכון של פעולת חשבון בסיסיות, גילו כלפיי חשדנות וחוסר שיתוף פעולה ראשוני. אט אט רכשתי את אמונם בסבלנות גדולה, תוך שאני משלב בשיעור הרגיל גם משחקי חשיבה ויצירה. בין השאר הקפדתי באופן קבוע להקדיש בכל שיעור את 10 הדקות האחרונות ללימוד משחק השח-מט החביב עלי במיוחד.
להפתעתי הרבה, גיליתי נכונות הולכת וגוברת מצד התלמידים ללמוד ולתרגל את יסודות המשחק והעמקת החשיבה המתבקשת, חרף כל משחקי המולטי מדיה הקלילים והמלחמתיים בסמרטפונים.
השמועה על כך פשטה במהירות בקרב התלמידים האחרים, ורבים רבים מהם שפגשו אותי בהפסקה במסדרונות, ביקשו שאלמד גם אותם את יסודות המשחק.
 
שלום הר אבן, הידיד של "ידיד לחינוך בבאר שבע / יפה חכמון סויסה
שלום הר אבן הוא מוסיקאי ומעורה בחיי הרוח והתרבות של העיר באר שבע, ליווה ומלווה מקהלות רבות בעיר. שלום שמע על עמותת "ידיד לחינוך", הציץ ונפגע. למן אותו רגע נקשר לעמותה מתוך הערכה רבה כלפי העשייה הענפה של מתנדביה. שלום הציע את עצמו כמרצה וכמנחה שירה עם אקורדיון ושקפים. ואכן, בכל עת כשפונים אליו, שלום נעתר בשמחה. וסוחף את החברים בשירה.
בחנוכה הגיע למפגש במרכז המורים והפעיל בשירה ובריקוד את המתנדבים. תמיד הוא מצליח ליצור אווירה מרנינה.
בפתיחת הלימודים במסגרת "למידה בכל גיל" הגיע שלום להרצות על שירי נעמי שמר. הוא עשה זאת בחן והפגין ידע רב בנושא, דיבר על השירים, תיאר את התקופה בה נכתבו, תיאר את הדמויות שהם נמעני השירים, ציין והסביר את המטאפורות והדימויים בשירים, וזאת תוך כדי שירה ונגינה סוחפים. הוא נהנה ומתרגש על ההזדמנות להעלות חיוך ולשמח, ניחן בחוש הומור המוסיף נדבך משלו. אלו רגעים בהם חוגגים יחדיו בהרמוניה ושרים מלוא גרון.
מרגש לראות את הברק בעיני החברים כשהוא מפרגן ומחמיא להם. 

https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94%20%D7%9E%D7%91%D7%90%D7%A8%20%D7%A9%D7%91%D7%A2.jpg
 
ועוד משהו...
"אפילו מסי צריך לעבוד קשה" - מראה לחיים / רחלי פוקס משקובסקי

"הכי חשוב בעיני שתהיה אווירה טובה, ושהילדים יהיו בני אדם", כך אומר לי עומר ויסבורד, המאמן של קבוצת הכדורגל טרום א 2 בהפועל כפר סבא. הילדים כולם ילידי 2012, רובם בכיתה ה, ומיעוטם בכיתה ד. "הספורט נותן בגיל הזה מראה לחיים. מלמד להתמודד עם הצלחות ועם כישלונות. לדוגמא, ילד רץ להבקיע גול, ושחקן בקבוצה היריבה חוטף ממנו את הכדור. אפשר להתחיל לבכות, אפשר ללכת הביתה, ואפשר גם לרדוף אחרי הכדור. לומדים כאן גם עבודת צוות, כולל תקשורת טובה בין הילדים, ולמידה מטעויות. המוטו שלי הוא, שמי שעושה, טועה. כך זה בכל תחומי החיים. צריך להשתדל לא לחזור על אותן הטעויות."
ארז גונן, בן עשר וחצי, חבר בקבוצה, אומר דברים דומים. לשאלתי אם הכדורגל תורם לו מעבר למשחק עצמו, הוא עונה שהוא לומד שם הקשבה, אחריות, עבודת צוות ולמידה מטעויות. "המאמן אומר לנו תמיד שלא מספיק כשרון, אלא צריך משמעת, הקשבה ועבודה קשה. הוא אומר לנו שגם שחקן כשרוני מאד, אפילו כמו מסי, צריך להתאמן קשה בכדי להצליח". 
באחת התמונות שהגיעו לידי, אני רואה את הקבוצה של הפועל כפר סבא בסיום משחק נגד הפועל כפר קאסם. הילדים משתי הקבוצות לוחצים ידיים. האם לדעתכם, המשחקים נגד קבוצות מיישובים ערביים תורמים לדו קיום בין יהודים לערבים? אני שואלת את עומר, המאמן, ואת דפנה, אמו של ארז. "למאמנים ניתנת כאן הזדמנות לפגוש מאמנים מהמגזר הערבי", אומר עומר. "במפגש בין שתי קבוצות ילדים שמשחקים זה מול זה, לא נוצרת כמעט אינטרקציה. לעומת זאת, יש אצלנו בקבוצה ילד ערבי מקלנסואה. איתו נוצר קשר. כשמשחקים באותה הקבוצה, נוצרים קשרים." 
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%9B%D7%93%D7%95%D7%A8%D7%92%D7%9C%20%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%9F.jpg
 
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%99%D7%92%D7%95%D7%9C%20%D7%9C%D7%98%D7%95%D7%91%D7%94%20%D7%97%D7%AA%D7%95%D7%9A%20%D7%9E%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94.jpg
 

כתבות ומאמרים נוספים - באתר "ידיד לחינוך": http://www.yadidla.org.il/
הפקה ועריכה: ריקה שפרינצק, ראש צוות תקשורת
כותרת עליונה (header): ירמי לז'ה 
מתפעלי אתר "ידיד לחינוך": יורם לשם ודב שורש
כל הכותבים, היוצרים והמשתתפים במידעון הם מתנדבי "ידיד לחינוך"

הודעה זו נשלחה ל- על ידי office@yadidla.org.il
על מנת להסיר עצמך מרשימת תפוצה זו לחץ כאן
גם דיוור זה נשלח על ידי פולסים
Preview Campaign