אם אינך רואה מייל זה אנא לחץ כאן
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%93%D7%A8%2049%20%D7%99%D7%95%D7%9C%D7%99%2023.jpg
מידעון 49 הוא מידעון הקיץ שלנו. מלבד הכתבות והצילומים, מעמיד המידעון בראשו את המחקר החשוב שנעשה לאחרונה על מידת ההשפעה של ההתנדבות ב"ידיד לחינוך" על המתנדבים עצמם. מה שכולנו ידענו אינטואיטיבית, מתחזק עכשיו מחקרית - מומלץ ★ עוד באמתחתנו, ראיון עם משה מור, מנהל ביה"ס גן רווה, שהוא אישיות בפני עצמה, על החיבור שלו ושל ביה"ס למתנדבי "ידיד לחינוך"  שמעתם פעם על חינוך יער? אז כדאי לקרוא מה כותבת מתנדבת שלנו מטבעון על חוויותיה מהשתתפותה במיזם הזה  ★ עוד עבודה מעניינת עושה מתנדבת משהם ע"י השילוב של משחקי קופסא בדירבון ללמידה ★ וגם פכים קטנים מחוויות פשוטות יומיומיות של מתנדבת עם ילדים בכיתות א' ב',
כיאה למידעון קיץ, חברי צוות התקשורת ממליצים לכם על ספרים וסדרות טלויזיה שהם אוהבים  ★ ואם אתם רוצים לשמוע עוד נקודת ראות בנושא מזון בריא, הרי שיש לנו כאן כתבה ראשונה בסידרה מאת נחום שלנו שנכנס עמוק לנושא בשל מחלת הסוכרת של נכדתו  ★
ולבסוף, אנו שוב מביאים כאן את מדור הצילום של מתנדבינו.

כ
תובת המייל לשליחת עצות, רעיונות ושאלות וכן לשליחת צילומים: sprinzak@gmail.com
 
צילום החודש



צילום: יורם לשם

יורם הוא חבר צוות התקשורת, צלם חובב ואחראי על תפעול אתר "ידיד לחינוך"


התמונה צולמה בקוריאה. את עינו של הצלם תפס הקונטרסט בין הפסל המראה זוג צעירים הנושאים קורה כבדה, לזוג הזקנים היושבים למרגלותיו. התמונה מבטאת עוצמה, נעורים ושרירים מצד אחד, מול תשישות, וחולשה מהצד השני.   
אלה עובדים עבודה קשה ואלה נחים.  
אולי גם הזוג הקשיש עבד פעם קשה, אבל עכשיו הוא יכול להרשות לעצמו לנוח.
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%94%20%D7%95%D7%90%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9D.jpg
 
מחקר חדש בניהולה של ד"ר עירית דיאמנט מראה, כי בהשוואה  לאוכלוסייה הכללית של האזרחים הוותיקים בארץ, מתנדבי "ידיד לחינוך" פעילים יותר  יחסית לאדם הממוצע בגילם
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%97%D7%95%D7%A1%D7%9F%20%D7%A0%D7%A4%D7%A9%D7%99%20%D7%95%D7%AA%D7%97%D7%95%D7%A9%D7%AA%20%D7%A9%D7%99%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%AA.png
"...חלק גדול מהמתנדבים ב"ידיד לחינוך" (מעל 90%) השיבו לשאלונים עליהם התבקשו לענות במחקר, כי במסגרת ההתנדבות הם נדרשים לעיתים קרובות או בדרך כלל לעשות פעולות שנראות להם חשובות - נושא המגביר את תחושת המסוגלות שלהם. תחושת הערך העצמי שלהם מתחזקת לאור העובדה כי אחוז דומה (כ – 90%) העיד כי המשפחה, התלמידים, הצוות החינוכי וארגון "ידיד לחינוך" מעריכים את העשייה שלהם כמתנדבים, במידה בינונית או במידה רבה. נראה כי תחושת המשמעות של המתנדבים מחוזקת בזכות העובדה שמספר דומה מתוכם חשים, כי הם תורמים לחברה, וההתנדבות תורמת לתחושת השייכות, כיוון שאחוז דומה מהמשיבים העיד כי כשמתעוררת אצלם בעיה, יש להם עם מי להתייעץ, ויש להם קשרים מספקים עם בעלי תפקידים ב"ידיד לחינוך", שגם הם מתנדבים.
כ 80% העידו כי ההתנדבות מעמידה בפניהם אתגרים קוגניטיביים בדרך כלל או לעיתים קרובות, כיוון שנדרש מהם פתרון בעיות וגמישות מחשבה, כמו גם יוזמה ויצירתיות. אחוז דומה העידו כי ההתנדבות מגבירה במידה רבה או במידה בינונית את התחושה, שיש להם השפעה על הסביבה, ושיש מה ללמוד מהם - שני מדדים הקשורים בבריאות, המחוזקת על ידי תחושת משמעות.
במדדים הקשורים בבריאות פיסית או בהזדמנויות לאתגרים קוגניטיביים, בין 60% ל 70% השיבו כי התרבו יציאותיהם מהבית בעקבות ההתנדבות, במידה רבה או במידה בינונית, וכי הם נחשפו, במסגרת תהליכי הלמידה ב"ידיד לחינוך" לתחומים חדשים, ו/או למדו משהו חדש על עצמם. אחוז דומה של משיבים ענו, כי רכשו לעצמם חברים חדשים – מדד של תחושת שייכות, המחזק אף הוא את תחושת המשמעות...
המחקר התמקד הפעם במידת ההשפעה של פעילות העמותה על המתנדבים עצמם. 
לא רק עבודה עם ילדים, גם סיורים, הרצאות, סמינרים וחברותא
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%98%D7%99%D7%95%D7%9C.jpg
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///cc0a9700687f4f6d9c2909d638b288b2.jpg
סיור בכפר הנוער עיינות
סיום "למידה בכל גיל"
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%9E%D7%A0%D7%98%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D.jpg
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///64b1b0a4b0034fe784130fb253b353f1.jpg
החולצות הירוקות -  מנטורים בהאקתון רשל"צ
בסמינר רכזי הישובים
 
"מתנדבי "ידיד לחינוך" עושים אותנו לבית ספר שמח" - ראיון עם משה מור, מנהל ביה"ס גן רווה / רני רוגל

משה, סא"ל במילואים אחרי 27 שנות שירות בתפקידים קרביים בכירים, החליט להשפיע בתחום החינוך והצליח ליצור קשר אמיץ עם "ידיד לחינוך"

"...המתנדבים שלנו מגיעים עם מוטיבציה רבה כל בוקר, ממוקדים ומשקיעים, כמו הצוות החינוכי הקבוע", מוסיף משה מור. "בעיניי זה חלק מהדברים היפים בבית הספר. כולנו בחינוך עוסקים בנתינה. ככל שהם נותנים יותר, הם מקבלים עוד יותר. הסינרגיה והחיבור מביאים אותנו לפסגות חדשות. אם יש דבר שאני גאה בו, זה שיש לי עוד מבוגרים אחראים, והילדים נהנים. לילדים לא קל היום, והמתנדבים הם עוד מורים מחנכים בעלי ערכים, שנמצאים מולם. זה הרווח האמיתי שלנו כאנשי חינוך, ואני מתכוון להרחיב את המספר לפחות לעשרים מתנדבות ומתנדבים בשנת הלימודים הבאה".
...אי אפשר לסיים סיפור מלבב זה בלי דבריו של משה מור, הבאים מהלב ונוגעים בו: "בתקופה הכי מקוטבת ומורכבת במדינה, אני רואה את הטוב – והמתנדבים הם הטוב. הם עושים אותנו לאנשים שמחים ועוזרים לנו להיות בית ספר שמח".
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%9E%D7%A9%D7%94%20%D7%9E%D7%95%D7%A8.jpg
 
התנדבות ב"ימי יער" - חוויה מסוג אחר / נעמי שרוני
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///0e5e3aec1a634b5aa856357fbfc747fa.jpg

קסם שמתרחש בביה"ס "מיתרים" בטבעון
.
...מגיעים ליער ומתארגנים. הסטינג ברור, רוגע ושקט. כולם יושבים במעגל. איתן, מורה היער, מספר מה יהיה היום, או מספר סיפור בוקר, או שפשוט מתחילים ליצור יש מאין: מטיילים, מבוכים, שבילים, מחפשים הפתעות.
בשלב הזה אני מציעה אפשרויות ליצירה בטבע. אני מביאה חומרי יצירה כמו צמר, חוטים, סוגי צבעים למיניהם ועוד, או שאני מצטרפת לפעילות.
יש גם משימות קבוצתיות - כמעט בכל מפגש איתן והמחנכות מזמנות משימה חדשה, כמו להכין מדורה ולנסות להדליק אותה עם גפרור אחד. או להכין מחסה בטבע כך שלא ימצאו את המסתתרים בו.
חלק מהמשימות מאתגרות ביותר. ופה הפלא הנוסף: בסיום המשימה, שאותה עושים התלמידים בהתלהבות וביצירתיות מדהימה, הם מתבקשים לשתף את שאר תלמידי הקבוצה. ומה הם אוהבים בחלק הזה? לספר איך הם הרגישו. והפלא ופלא - הם פשוט עושים זאת תוך העברת מקל הקשבה, או סתם בסבב ביניהם. אני מקשיבה ומשתאה מול היכולת שלהם להביע רגשות, להקשיב ולשתף בדברים הנעימים ובפחות נעימים, ביכולת ההבעה שלהם.

 
קידום הילדים בעזרת משחקי קופסא - זה מה שעושה דבורה פרידמן משהם
מאת: ברכה פנסטר
כבר מהיום הראשון, הגיעה דבורה לביה"ס עם משחקי קופסא - טאקי, סולמות וחבלים, חתחתול, עשר פלוס ועוד.
בכל שעה מגיעים אליה 5-6 ילדים. הם ממש רבים ביניהם על רצונם לצאת למבואה של ביה"ס, שם הם נפגשים איתה.
המורה מציידת את הילדים במשימות. למשל, קטע קריאה, כשכל ילד קורא חלק מהקטע בתורו, ובסיום דנים עליו יחד ועונים על השאלות.
בסיום העבודה הם משחקים ביחד ממבחר משחקי הקופסא שדבורה מביאה.
הילדים יודעים שברגע שהם יסיימו את המשימות שקיבלו, יוכלו לשחק במשחקי הקופסא האהובים עליהם.
אם המשימות הן פרטניות, כאלה שכל ילד עושה בעצמו, הרי שבזכות הרצון להגיע לשלב משחקי הקופסא, הילדים עוזרים אחד לשני כדי לסיים יחד מהר ונכון את המשימות.
דבורה מספרת שהיא רואה התקדמות מדהימה אצל הילדים ברכישת מיומנויות הלמידה לעומת תחילת השנה. ילדים שהתקשו בקריאה, התקדמו בצורה מדהימה. האפשרות לשחק, גורמת לכך שאפילו להפסקה הם אינם רוצים לצאת, ומעדיפים להמשיך במשחק.
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A9%D7%94%D7%9D%20%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94.jpg
 
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///24cfe42ca04b4e91aa9dd5ccb7ab899c.png
את זקנה או סבתא?" – שיחות בגובה העיניים עם ילדות בכיתות א' ב' / חנה הופר
...אני האדם המבוגר ביותר שהם מכירים בתוך בית הספר, שמדבר איתם בגובה העיניים. בין השאר, קומתי מאפשרת זאת, אבל בעיקר העובדה שאינני מורתם או המנהלת שלהם, אלא פשוט סוג של סבתא.
אצל ילדים בגיל הזה "גיל הוא רק מספר". בגילי המופלג זה ממש מתאים לי לחשוב כך. כדי להבין את גילו של אדם שהם מכירים, הם צריכים למקם אותו בתוך אנשים שהם מכירים.
תלמידה שאלה אותי: "את זקנה או את סבתא?" יש לה סבתא צעירה ויפה (וידעתי זאת) עניתי לה: סבתא. מאז היא קוראת לי: סבתא חנה. ושתינו מרוצות...
 

חופשת הקיץ בעיצומה, וחברי
צוות התקשורת ממליצים על ספרים וסדרות הראויים בעיניהם
לקריאה או לצפייה
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A1%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%AA%20%D7%95%D7%A1%D7%A4%D7%A8%D7%99%D7%9D.jpg
ספרים:
יורם לשם ממליץ על ספרים בעקבות תכנית רדיו מומלצת
יורם שולח לנו רשימת ספרים מומלצים בתכנית "שלושה שיודעים" ברדיו "כאן תרבות" של תאגיד השידור הישראלי – התכנית המדוברת משודרת כל בוקר בין השעות 7.00 – 9.00 וגם בערב בשידור חוזר, בהנחייתה של שרון קנטור. התכנית מביאה מומחים בתחומים שונים במדעי הטבע והרוח.
לרגל שבוע הספר, התבקשו מגישי הפינות הקבועים של התכנית להמליץ על ספר בתחום או ברוח העיסוק שלהם.  

רחל פוקס משקובסקי ממליצה:"הדבר היה ככה" מאת מאיר שלו, בהוצאת עם עובד
זהו ספר ישן ונפלא מאד. מעין אוטוביוגרפיה של ילדותו ונעוריו של הסופר, שמציאות ודמיון משמשים בה בערבוביה הן מפאת שכחה, והן בכוונת מכוון. מצאתי את עצמי צוחקת בקול בעת הקריאה. במקרה באותם ימים הזדמן לי טיול בן יום "בעקבות מאיר שלו", שבו ביקרנו בין השאר בבית העלמין בנהלל. לפתע מתוך המצבות צצה דמות, אשה מבוגרת, לבושה בהידור, הלא היא צפרירה בן ברק, אלמנתו של מיכה, אחד הדודים של הסופר מצד אמו, אשר מוזכרת בספר. היא סיפרה לקהל המשתאה קטעים מתולדות חייה, בהם השתתפה כחובשת במלחמת השחרור. שמחתי הייתה גדולה.
בסיום הקריאה עלו בי הרהורים. האמנם הדברים היו בדיוק ככה? וגם איך נעשה אדם לסופר.

סדרות:

אסתר אבני ממליצה:"ששה אפסים"
הסידרה מוגדרת כדרמה קומית, שבשעת כתיבת שורות אלה עדיין לא הסתיימה, אבל מדובר בפנינה תיאטרונית. משודרת בכאן 11 ואפשר לצפות בה ביוטיוב.
המשחק של השחקנים והעריכה הקולנועית - פאר היצירה הישראלית. גאווה ליוצרים. משובח בכל קריטריון: תוכן, משחק, היבט פסיכולוגי ועוד.
 
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%9E%D7%90%D7%96%D7%A0%D7%99%20%D7%94%D7%9E%D7%96%D7%95%D7%9F.png
             

       מה לאכול לעזאזל? / נחום נוימן
                כתבה ראשונה בסידרה

בשנה האחרונה גיליתי עניין גובר בתחום התזונה, לאחר שנכדתי הצעירה בת ה7 התגלתה כחולה בסוכרת נעורים
(טייפ 1 ), להבדיל מ
סוכרת טייפ 2 האופיינית בעיקר למבוגרים, והיא אחת המגיפות הקשות של העולם השבע. בשנים האחרונות מתברר שניתן במקרים רבים להרפא ממחלה זו רק בשינוי דיאטה. 
אין לי הסמכה בתחום התזונה. כל שאני כותב בא לי מלימוד אוטו דידקטי, ולכן מה שמופיע כאן הוא בגדר מקום למחשבה. ברור שאנשים החולים במחלות כרוניות שונות, נדרשים להיוועץ לפני שינוי דיאטה מהותי בבעלי מקצוע. 


מעבר לרשימה מצומצמת זו, למעשה הדעות כיום די חלוקות .
חשוב להיות מודעים לעובדה, שעולם המלצות התזונה מתאפיין באופנות מתחלפות. לדוגמה, לפני כמה עשרות שנים תלו את האשמה למחלות הלב וכלי הדם, בשומנים למיניהם, ובעיקר שומנים רווים מהחי. מאז החלו לסמן על אריזות המזון את אחוזי השומן. ראו דוגמת הגבינות הלבנות, היוגורטים, החלב, הגבינות הקשות וכיו"ב. בהתאם להמלצות אלה הצרכנים הקטינו את כמויות השומן שהם אוכלים, אך בהמשך פיצו את עצמם על כך באכילה מוגברת של פחמימות. כתוצאה, שיעורי ההשמנה והסוכרת נסקו. וכך המטולטלת נעה כיום בכיוון שני של המלצה ליותר שומנים ופחות פחמימות.

 
https://www.pulseem.co.il/Pulseem/ClientImages/2225///%D7%A2%D7%99%D7%92%D7%95%D7%9C%20%D7%9C%D7%98%D7%95%D7%91%D7%94%20%D7%97%D7%AA%D7%95%D7%9A%20%D7%9E%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94.jpg
 

כתבות ומאמרים נוספים - באתר "ידיד לחינוך": http://www.yadidla.org.il/
הפקה ועריכה: ריקה שפרינצק, ראש צוות תקשורת
כותרת עליונה (header) וייעוץ גראפי: ירמי לז'ה, איורים: שרה רוטקופ הרמתי 
מתפעלי אתר "ידיד לחינוך": יורם לשם ודב שורש
כל הכותבים, היוצרים והמשתתפים במידעון הם מתנדבי "ידיד לחינוך"

הודעה זו נשלחה ל- על ידי office@yadidla.org.il
על מנת להסיר עצמך מרשימת תפוצה זו לחץ כאן
גם דיוור זה נשלח על ידי פולסים
Preview Campaign